Back to category

Price

1 USD
bargain
Boryana Pulova
Boryana Pulova
online 1 year ago

Registered

10 December 2018

Send

Комплект бижута "Розета" от централна северна България

16 September 2020, 6:28

Virginia, Greensprings Mobile Home Park

Price

1 USD
bargain

Add to favorites

ad комплект бижута розета от централна северна българия

Condition

New

Privat person / Business

Privat person

Ръчно везан комплект колие и обеци с традиционната за централна северна България шевица "Розета", вградена в дървени орнаменти и сребърна верижка. В персонализирана опаковка.

Размери:

колие - 5см външен диаметър

обеци - 2см външен диаметър

дължина на сребърната верижка 45.72 см

може и по отделно, цена при запитване.

Един от старинните елементи в българското везмо е Розетата (роджета). Твърде стилизирана с годините, тя е загубила първоначалния си вид и се е превърнала в орнамент, наречен елбетица или двойна звезда.

Розетата е символ, олицетворяващ култа към слънцето в шевиците. Използва се като пожелание за здраве и благослов. Коренът идва от прабългарската традиция, където се среща титлата "багатур", олицетворяваща българската мощ. Името идва от „елем-бехт“, т.е. първи-осем или осемте посоки на света. Орнаментът много често се среща в българското везмо.

Елбетицата символизира хармонията в света и в човешкото поведение. Осемте посоки на света се съединяват в един общ център, а съчетанието от кръст и знака ипсилон „Y” доказва прабългарския му произход.

В елбетицата е заложен и календарен смисъл. Двойният кръст показва Закона за отчитане на времето,който е бил познат на древните българи и запазен като свещен символ. Обикновено двойният кръст е поставян в кръг, което символизира народ, койтоможе да следи положението на слънцето и звездите по небето.

https://web.facebook.com/groups/240374699971350/?multi_permalinks=240375049971315¬if_id=1539328843594907¬if_t=feedback_reaction_generic

4090

180

Boryana Pulova
Boryana Pulova
online 1 year ago

Registered

10 December 2018

Send

Send

Comments

Write your comment here

The text of the message is too short, add more words

Submit

Comments: 0